30.5.07

Matemàtiques post-electorals

Després d'haver llegit uns quants articles sobre els resultats de les eleccions municipals i d'haver escoltat algunes tertúlies, he decidit que no sóc menys eixerit (prefereixo dir, "axurit") que cap d'aquelles llumeneres dels massmedia i m'he posat a fer la meva següent freda anàlisi.
He agafat un poble (o ciutat) a l'atzar, Calella, i una calculadora. Després de unes quantes sumes, restes, multiplicacions i divisions he arribat a les següents conclusions (mira, un rodolí).
-L'any 2003 el PP va treure 607 vots. Si tenim en compte que la participació aquest 2007 ha baixat d'un 6,1%, aquells vots representaríen avui 570. Com que el PP n'ha tret 552, això dóna una pèrdua "relativa" de 18. Per tant, si la seva meta era mantenir el seu regidor, podem dir que han fet bé els deures. Pel contrari, si esperaven augmentar a 2 o 3 regidors, encara que s'hagin quedat a uns 70 vots del segon, com fa 4 anys, els cal fer una reflexió i començar una auotocrítica.
-ERC partia de 2384 vots (i l'alcaldia) que una vegada rebaixats per l'augment de l'abstenció quedaríen en 2239. De les urnes n'han sortit 1257, és a dir una pèrdua "relativa" de 982, un autèntic fracàs. Això mereixeria que rodessin caps i els que quedessin sencers anessin pel carrer mirant a terra un llarg temps. Evidentment que hi ha explicacions per aquesta pèrdua, però ERC aspirava a l'alcaldia. Per tant, i ho repeteixo, fracàs total. No cal donar-hi més voltes "matemàtiques".
-El PSC en va treure 926 l'any 2003, que una vegada regularitzats serien avui 870. N'ha tret 1832, és a dir, ha tingut una pujada "relativa" de 962, el doble. Un èxit i un premi per la seva campanya, agradi o no. Aquí estem parlant de números i d'on li vénen està prou clar.
-I finalment tenim CiU. Els 1886 del 2003 els reconvertim en 1771 i els comparem als 2420 del diumenge. Tenim un creixement "relatiu" de 649 i la victòria electoral.
Un èxit, em pregunto? Doncs...NO! I aquí si que cal reflexió i autocrítica.
Anem a pams. L'any 2003 es van presentar a les eleccions el GIC (574 vots) i el CDS (40 vots). Una vegada actualitzats quedaríen en 577. On han anat a parar aquests vots? A tot arreu, evidentment, però una gran part (posem un 75%?) són vots de Ciu, vots que se n'havien anat de CiU quatre anys abans. És a dir, uns 430 d'aquells 577 són vots recuperats però ja de la mateixa ideologia.
On és l'èxit de la gran campanya de CiU? Aconseguir 140 vots de més? La campanya de CandinixCalella porta molts mesos al carrer i els resultats reals no s'han vist. No hi ha alcaldia. L'eufòria desmesurada que es desprenia en determinats sectors s'ha quedat en un regidor (que torna a casa, com els turrons) i prou.
A això jo n'hi dic FRACÀS, així, en majúscules. I cal autocrítica. Primer autocrítica, després ja criticarem la Llei Electoral i el 5+4 o el 8+1.
Publica un comentari a l'entrada