30.5.07

Matemàtiques post-electorals

Després d'haver llegit uns quants articles sobre els resultats de les eleccions municipals i d'haver escoltat algunes tertúlies, he decidit que no sóc menys eixerit (prefereixo dir, "axurit") que cap d'aquelles llumeneres dels massmedia i m'he posat a fer la meva següent freda anàlisi.
He agafat un poble (o ciutat) a l'atzar, Calella, i una calculadora. Després de unes quantes sumes, restes, multiplicacions i divisions he arribat a les següents conclusions (mira, un rodolí).
-L'any 2003 el PP va treure 607 vots. Si tenim en compte que la participació aquest 2007 ha baixat d'un 6,1%, aquells vots representaríen avui 570. Com que el PP n'ha tret 552, això dóna una pèrdua "relativa" de 18. Per tant, si la seva meta era mantenir el seu regidor, podem dir que han fet bé els deures. Pel contrari, si esperaven augmentar a 2 o 3 regidors, encara que s'hagin quedat a uns 70 vots del segon, com fa 4 anys, els cal fer una reflexió i començar una auotocrítica.
-ERC partia de 2384 vots (i l'alcaldia) que una vegada rebaixats per l'augment de l'abstenció quedaríen en 2239. De les urnes n'han sortit 1257, és a dir una pèrdua "relativa" de 982, un autèntic fracàs. Això mereixeria que rodessin caps i els que quedessin sencers anessin pel carrer mirant a terra un llarg temps. Evidentment que hi ha explicacions per aquesta pèrdua, però ERC aspirava a l'alcaldia. Per tant, i ho repeteixo, fracàs total. No cal donar-hi més voltes "matemàtiques".
-El PSC en va treure 926 l'any 2003, que una vegada regularitzats serien avui 870. N'ha tret 1832, és a dir, ha tingut una pujada "relativa" de 962, el doble. Un èxit i un premi per la seva campanya, agradi o no. Aquí estem parlant de números i d'on li vénen està prou clar.
-I finalment tenim CiU. Els 1886 del 2003 els reconvertim en 1771 i els comparem als 2420 del diumenge. Tenim un creixement "relatiu" de 649 i la victòria electoral.
Un èxit, em pregunto? Doncs...NO! I aquí si que cal reflexió i autocrítica.
Anem a pams. L'any 2003 es van presentar a les eleccions el GIC (574 vots) i el CDS (40 vots). Una vegada actualitzats quedaríen en 577. On han anat a parar aquests vots? A tot arreu, evidentment, però una gran part (posem un 75%?) són vots de Ciu, vots que se n'havien anat de CiU quatre anys abans. És a dir, uns 430 d'aquells 577 són vots recuperats però ja de la mateixa ideologia.
On és l'èxit de la gran campanya de CiU? Aconseguir 140 vots de més? La campanya de CandinixCalella porta molts mesos al carrer i els resultats reals no s'han vist. No hi ha alcaldia. L'eufòria desmesurada que es desprenia en determinats sectors s'ha quedat en un regidor (que torna a casa, com els turrons) i prou.
A això jo n'hi dic FRACÀS, així, en majúscules. I cal autocrítica. Primer autocrítica, després ja criticarem la Llei Electoral i el 5+4 o el 8+1.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

tal com dius, no has quanyat la porra, pero si que sembla que hi haura el pacte de 5+4.
despres del fracas de ERC,HO VEUS JUST QUE TORNESSIN A MANAR???

vilapou ha dit...

Benvolgut anònim, les regles del joc són les que són i les coneixem tots (sobretot els polítics, que són els que les van fer).
Ja fa 8 anys (Generalitat) que les sumes estan clares i no crec que ningú, a hores d'ara, es pugui sorprendre: qui suma la meitat més un, governa.
No crec que la pregunta a respondre sigui si és "just" o no que manin els que no guanyen, perquè és lícit i legal. La pregunta que em faig jo és per què no es capgiren els resultats? On és aquesta gent tan emprenyada a l'hora de votar?

Anònim ha dit...

hola a tots!!m´afegeixo als comentaris.
ja he rebut un SMS de que x 1ª vegada a calella no governará la llista mes votada i que aixó es una vergonya.
jo crec que també x 1ªvegada a calella no es veia tant clar que la gent votes a una persona sense pensar gaire que aixó representava votar PSC.
EL DIA QUE VEGI A N´EN JUHE, LI ALLARGARE LA MÁ.

Anònim ha dit...

Jo crec que desde Convergència no hem sabut controlar aquesta eufòria, i s'ha pogut donar la imatge de que ja estava guanyat, i això desmobilitzar part de l'electorat.
El que no m'acabo de creure és tota aquesta gent que escriu al bloc d'en Juhé o d'en Puig dient que els ha votat, però que volen que pactin amb CiU.
Em sembla que els que esperem un pacte nacional (o nacionalista)tan a Calella com a Catalunya, cada dia ens quedem més sols.
Salut

Anònim ha dit...

Ostres Vilapou! Això ho hem viscut 4 anys a Martorell. Crispació, crispació i més crispació. El poble se n'ha cansat i saps com ha acabat oi? Amb una majoria absoluta aclaparadora.

vilapou ha dit...

Anònim(2),el PSC ha recullit els seus vots i els que no volíen votar als altres dos (ERC i CiU). Tens raó quan dius que molta gent ha prescindit de que estava votant al PSC-PSOE, cosa impensable a Calella, la veritat.
Ressalat, paraules molt sàvies les que dius en els tres paràgrafs. Salut.

vilapou ha dit...

Àirum, des del meu punt de vista la crispació s'ha anat aguantant força durant aquests 8 anys 8, fins que hem arribat a aquests darrers dies. Ara les ferides estan obertes i corre una certa mala...bava.

Anònim ha dit...

Sr. Vilapou, i en tots aquests càlculs, ja ha tingut en compte el creixement de la població? Crec que la renovada llista de ciu, malgrat els seus esforços, no s'ha donat a conéixer prou a la població, fet capdal quan es tracta de fer valer més les persones que no les sigles en unes eleccions municipals. Ara tenen l'obligació de no perdre pistonada malgrat sigui a l'oposició. I acabut amb un rodolí dels seus sr.Vilapou!

La reusenca ha dit...

Els polítics no en tenen ni idea del que és l'autocrítica, Sr. Vilapou.

vilapou ha dit...

Benvolgut/da anònim(3), sí i no. Tal com és Calella no veig grans bosses de nouvinguts que trenquin gaire la manera de ser del poble (perdó, ciutat). Jo també crec que CiU "tampoc" ha donat a conèixer massa la llista, que com ja vaig dir em sembla de nivell no massa espectacular. És allò que diem de l'auto crítica... Potser 4 anys més i...
Reusenca, pensi que només portem 5 dies i ara només s'ha de parlar de qui seu a dalt de tot. POtser d'aquí 5 més, o 55, o... ;-)