24.5.07

Els mapes i el català

A mi m'agraden els mapes. Suposo que deu venir de petit, quan, per cert, no vaig lograr tenir mai una bola del món. O potser no hi té res a veure, però m'apassiona aquella imatge del "mapa físic", de veure tota la geografia real, de veure el nostre petit espai que trepitgem en relació a la immensitat que s'extén més enllà.
Per això, quan vaig descobrir el Google Earth, vaig veure aquell somni meu fet realitat. Em podia moure per tot el món, podia acostar-m'hi tant com vulgués, podia arribar a tots els detalls i tots els racons dela terra, assegut a casa meva, és clar.
A partir d'aquí i a partir de tenir el meu blog he anat trobant altres "mariconadetes" per l'estil que em diverteixen molt. Si us moveu per aquesta pàgina mateix, a la dreta i cap a baix, a continuació d'on posa "Arxiu", trobareu el Geovisitors, el Mapstats, i al final de tot de la pàgina, les estadístiques del Webstats4u. Els tres enllaços marquen les visites rebudes al blog i les situen (una mica a la seva manera) en un mapa. Tot recorda el Google Earth o el Google Maps. Tot ve a ser el mateix.
Però des de la setmana passada, i des de l'ordinador de casa, no aconseguia visualitzar aquests mapes, excepte el G. Earth. Vaig intentar tot el que sabia, el que m'indicava l'ajuda del Google Maps, netejar "caché", trobar nosequè a noseon i canviar-ho, encomanar-me a tots els sants de dalt i de baix... i res, des de casa res. Només podia obrir el Google Maps des del Google Earth, que és una opció de la seva darrera actualització. Tot molt estrany.
Ahir i no sé per què ni per quins mals pensaments que em van venir al cap, vaig intentar un cosa totalment absurda: canviar l'idioma del Google a l'espanyol... Toma ya!!! Van aparèixer els mapes de Google Maps(?!) Aleshores vaig anar a les "Herramientas" del navegador i allà a "Opciones de Internet" i a una pestanya "Idioma" on pots posar l'ordre en què et trobi les pàgines editades en diverses llengües. Situant al capdavant l'idioma "español", s'han acabat els problemes. I això amb els dos navegadors...
Ara ja he tornat a posar el Google en català, però el primer idioma d'aquella altra llista és l'español.
Ho he provat en un altre ordinador i m'ha passat més o menys igual, i això fa una setmana no era així.
Algú em pot explicar què ha passat amb el català i els mapes a la xarxa?
És part de la campanya electoral?
És un d'aquells preus que hem d'anar pagant mica en mica?
Són conseqüències del pas de catalans pel Ministerio de Industria.
Sóc jo que dormo poc i tinc problemes de visió geogràfica?

2 comentaris:

Puji ha dit...

Qué cabrons! Intenteu demanar que us atenguin en català en qualsevol servei d'atenció telefònica i agafeu una cadira ben còmoda, perquè podeu trigar els anys de Crist.

Anònim ha dit...

El pitjor és que a l'inici de la conversa telefònica et demanin molt amablement en quin idioma vols ser atès, i després de dir "en català, si us plau" ("en catalán por favor"), et facin esperar una llarga estona i et surti una noieta (vés a saber d'on) dient: "en que puedo atenderle?"