28.5.07

No he guanyat la porra, però...

Fa uns dies vaig fer "una porra" sobre els resultats de les Eleccions Municipals a l'Ajuntament de Calella.
Jo havia dit: Ciu (7), ERC (6), PSC (3) i PP (1).
La cosa ha quedat: CiU (7), PSC (5), ERC (4) i PP (1).
Per tant no he guanyat la porra, però...tampoc m'he equivocat de tant.
Perquè amb aquells resultats ja afegia que 6+3=9 i per tant es renovava el pacte, i amb els reals tenim que 5+4=9 i, igualment, continua el pacte, però amb canvi d'alcalde. Calella amb alcalde socialista!!!
A partir d'aquí es pot començar a dir allò que qui ha guanyat les eleccions és CiU (veritat), que el poble ha votat perquè governés CiU (dubtós), que la llei està mal feta (mes o menys veritat), que s'ha castigat als que governaven (a uns sí però als altres no) i 347 opinions més.
El cas és que a mi em sembla que CiU, i més concretament Montserrat Candini, han perdut les eleccions. Perquè només han pujat un regidor que, fent una anàlisi molt simple i simplista, és el del GIC. És a dir, només s'han reajustat els resultats. Jo ja havia comentat que potser hi influiria l'efecte "foraster" (és políticament incorrecte parlar-ne, però som de poble), i em sembla que tenia una part de raó. L'altre element de pes que hi ha hagut crec que és la "superioritat" que s'ha mostrat (prepotència?) de principi des de CiU. És una opinió.
ERC ha pagat el "pato". En primer lloc pel desgast del govern (tan repetir que per culpa d'ERC s'està perdent pistonada ha fet forat) i en segon lloc, perquè la imatge pública d'en Jaume Puig no és la que va tenir en el seu moment Josep Basart.
El guanyador "real" de les eleccions ha sigut en Josep M. Juhé, el futur alcalde (algú encara pensa que no?) que si juga fort ho serà per 4 anys i si vol recordar "vells favors" ho serà per 2. EL debat a 4 dels candidats crec que li va acabar de donar l'empenta. Ha recollit els vots que no volien anar a ERC però no tenien clar recolzar a Montserrat Candini. Això no vol dir treure-li cap mèrit. (Em sembla també que hauria de pagar un sopar a Xavier Gaset i Josep Basart per no haver-se presentat).
Ah, i el PP?. Doncs el que els hi tocava. Un i a esperar que CiU els necessités. No ha sigut així.
I ara a passar els propers 4 anys, que feina hi haurà, perqué tot no és tan senzill com ho he pintat. Un govern amb PSC (atenció a les possibles tensions internes PSC-PSOE) i ERC (no deixa de ser el perdedor), i una forta pressió de l'oposició de CiU, que sempre els recordarà que va guanyar de llarg les eleccions (i a veure si tothom aguanta els quatre anys), poden donar molt de joc en un moment en el que Calella ha d'anar conformant el seu desenvolupament urbanístic i social.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs mira que jo em pensava que l'"efecte foraster" a Martorell seria clau com fa 4 anys i no ha estat així. CiU ha arrassat.

vilapou ha dit...

Àirum, vostè es refereix al votant foraster i jo al candidat foraster (amb perdó).
Als pobles o a les ciutats petites quan es mira una llista sempre es pregunta: i aquest qui és? De quina família és? I encara que sigui políticament incorrecte dir-ho, aquest factor crec que ha influit (una mica) en la votació de la candidata de CiU (que ha guanyat però "probablement" no podrà governar).
La gent de poble som gent de poble i hi ha tonteries que encara ens condicionen.