El 17 de gener se celebra Sant Antoni, considerat el patró dels animals de peu rodó (?) i, per extensió, dels animals domèstics. D'aquí que, temps era temps, en va sortir una veneració popular que consistia en fer tres voltes a l'església dedicada al sant. La tradició es va mantenint en molts llocs i aquests Tres Tombs es converteixen en una mena de concentració i/o cercavila on es fa el petit homenatge i benedicció dels animals.
En alguns d'aquests llocs, la festa va acompanyada de música amb alguna cobla, orquestra, grup de grallers o xaranga que va amenitzant el recorregut. Aquí és on trobaríem dues varietats, segons el desplaçament dels músics sigui a peu o no. En aquest segon cas, desdoblaríem les possibilitats en vehicle motoritzat o no, i, finalment, arribaríem al carruatge tirat per cavalls que tenim a la fotografia. Carruatge amb escala, això sí.
Com que una de les tasques que tinc encomanades en aquest món, si més no en aquests moments, és la de vetllar per la integritat dels músics, diré que aquesta diada s'ha de tenir una especial cura en tot moment, i no només amb l'escala, ja que els animals en sí també poden constituir també un risc inesperat.
Però sort en tenim que la festa supera les adversitats i el balanç final sempre és positiu, ple d'alegria, harmonia i xerinola.
5 comentaris:
hi ha d'altres animals que no tiren de carruatges i van vestits com a persones, que si et trepitgen també foten un mal de pebrots.
Oriol, quan hi ha una desfilada d'aquestes, no sempre està del tot clar qui és qui, si el de dalt o el de baix.
Ui! tocar dalt d'un carruatge (sobretot instruments vent) és un risc laboral, en un sacseig et pots fotre la calaixera enlaire!
Animals de peu rodó??? què ignorant que soc...
Puji, la veritat és que té risc. Et pots menjar la boquilla sense adonar-te'n.
Candela, ja som dos... Jo ho he posat perquè ho he llegit ;-)
Publica un comentari a l'entrada