26.6.06

Pelai, sant o don

No tothom coneix algú que es digui Pelai. Potser en altres zones es posi aquest nom, però aquí i en català, és una mica difícil trobar-ne cap. Jo en conec un (és Pelayo, però), sóc un privilegiat.
I tot això ve a que avui és el seu sant: avui, 26 de juny és Sant Pelai (*).
Resulta que el sant en qüestió deu ser un dels primers casos oficials d'assetjament sexual a menors del mateix sexe, en aquest cas per part d'un califa a un pobre infant de 14 anys que, evidentment va preferir el martiri a accedir a la monstruositat de la proposta.
I un altre Pelai famós és el Don, el Don Pelai, un "llegendari" cabdill astur que va protagonitzar una revolta contra els musulmans. Faig un parèntesi perquè he vist que en Pelai, don Pelai, té una certa relació amb un tal Opas (?), nom molt d'actualitat avui en dia.
Tot plegat, revoltes, violència, martiris, sang i color vermell. Deixo doncs aquesta escala, vermella, recargolada, digne d'un Pelai.
(*) Sento molt la coincidència que al final de la pàgina que reflexa la vida de Sant Pelai hi hagi la referència al beat Escrivà, però són coses de sants i dels seus dies.
(**) També hi ha uns altres Pelayos famosos, dels que parlaré algun dia, quan hagi acabat de llegir el seu llibre (un llibre de referència).

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Amic Vilapou, aquí un altre privilegiat que coneix un Pelai (en el meu cas Palaiu) ;-)

vilapou ha dit...

Ves que no sigui el mateix!

Mònica V. ha dit...

No conec cap Pelai, però amb l'historial que els envolta... potser no cal...

Anònim ha dit...

Jo tampoc no en conec cap! ara que em ve al cap, en Felipe i la Letizia no van dir que li posarien Pelayo al seu primer fill baró? (ummmm....)

Anònim ha dit...

Very pretty site! Keep working. thnx!
»

Anònim ha dit...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»