8.3.07

Antropologia

Llegeixo al diccionari (tot just vaig per la lletra A) que l'antropologia és la ciència que s'ocupa d'estudiar l'origen i el desenvolupament de tota la gama de la variabilitat humana i els tipus de comportament social a través del temps i l'espai, és a dir, del procés biosocial de l'existència humana. Agafo l'altre diccionari (en tinc dos) i diu que és la ciència que tracta de l'home en el seu conjunt. Dues definicions una mica diferents en quant a forma i volum però que vénen a significar el mateix (?).
No puc ara, per raons de temps i espai precisament, aprofondir massa en les opinions i teories de personalitats com James George Frazer, Radcliffe-Brown, Franz Boas o el mateix Gonzalo Aguirre Beltrán. Ni, per una altra banda, voldria deixar de mencionar grans mestres, John Wesley Powell, Alfred Kroeber, autor precisament del llibre "Anthropology", un puntal en l'estudi del comportament, els quals ens portaríen a revisar Oscar Lewis i, fins i tot, els treballs del corrent indigenista llatinoamericà protagonitzats per Guillermo Bonfil.
El temps i l'espai, aquests grans f. de p. que ens limiten per tot arreu.
Com que sóc de ciències, la meva mentalitat tendeix a numerar i quantificar les coses i aleshores parlar d'estudis de comportaments i de l'existència humana, ho he d'associar, per exemple, a quantitat de temps, a un estudi en el pas dels anys. És a dir, em costa veure un tema científic que no contingui números, encara que sigui per comparar èpoques i anys. D'aquí ve que l'escala d'avui ha de ser d'èpoques passades i remotes, els grecs, els romans, el que sigui que quan en parlem hi haguem d'incloure una quantitat (els segle) en la definició.
Bé, el cas és que, immers en aquests estudis, estava fullejant una altra "bíblia" del tema antropolègic, l'Interviu, i allà he descobert un interessant estudi "científic" que es resumiria en la següent làmina:Quanta feina hi ha encara per fer en l'estudi de la ciència! Quants becaris i becàries es necessiten encara! Quantes subvencions, quants ajuts, quanta promoció i quant treball de camp!
Publica un comentari a l'entrada