29.10.06

Escales d'arreu (XV). Sarajevo

A l'anterior etapa deia que no savia si anar cap a la dreta o cap a l'esquerra, i he decidit anar cap a l'esquerra (sempre cap a l'esquerra). La següent parada és a Sarajevo, un símbol. El Perdedor hi va anar aquest estiu (la veritat és que no va parar quiet l'home).
Parlar de Sarajevo és recordar guerra i tenir-ho realment molt a prop. Totes les barbaritats que sempre ens sembla que queden lluny, en aquella guerra les vam tenir aquí al costat. Es van fer tantes coses malament... I ens hem de preguntar si tots hi vam posar el mínim que ens tocava. Però la història ens ho anirà recordant.
Llegeixo sobre Sarajevo que "el 6 d'abril de 1992, Sarajevo va ser envoltada per les forces sèrbies. La guerra va durar fins a l'octubre del 1995. De mitjana, 329 obusos van caure sobre la ciutat cada dia, amb un rècord de 3.777 el 22 de juliol de 1993".
I dins d'aquesta ciutat que havia sigut també exemple de prosperitat, hem de recordar la seva Biblioteca. "A Sarajevo, el 25 d’agost de 1992, 78 anys després de la crema de la Biblioteca de Lovaina, va ser bombardejada la Biblioteca Nacional i Universitaria, instal.lada a un edifici d’estil morisc a la vora del Miljaka. Es perderen 1 milió i mig de volums, incloent 155.000 llibres rars i manuscrits". La destrucció de la cultura, els seus símbols, i entre ells els llibres, és una constant en qualsevol intent d'anihilament d'un poble .
Aquí tenim una imatge d'una escala de la Biblioteca. Serà la petita contribució a la memòria col.lectiva.
Localització amb Google Earth.
Publica un comentari a l'entrada