29.10.06

Escales d'arreu (XV). Sarajevo

A l'anterior etapa deia que no savia si anar cap a la dreta o cap a l'esquerra, i he decidit anar cap a l'esquerra (sempre cap a l'esquerra). La següent parada és a Sarajevo, un símbol. El Perdedor hi va anar aquest estiu (la veritat és que no va parar quiet l'home).
Parlar de Sarajevo és recordar guerra i tenir-ho realment molt a prop. Totes les barbaritats que sempre ens sembla que queden lluny, en aquella guerra les vam tenir aquí al costat. Es van fer tantes coses malament... I ens hem de preguntar si tots hi vam posar el mínim que ens tocava. Però la història ens ho anirà recordant.
Llegeixo sobre Sarajevo que "el 6 d'abril de 1992, Sarajevo va ser envoltada per les forces sèrbies. La guerra va durar fins a l'octubre del 1995. De mitjana, 329 obusos van caure sobre la ciutat cada dia, amb un rècord de 3.777 el 22 de juliol de 1993".
I dins d'aquesta ciutat que havia sigut també exemple de prosperitat, hem de recordar la seva Biblioteca. "A Sarajevo, el 25 d’agost de 1992, 78 anys després de la crema de la Biblioteca de Lovaina, va ser bombardejada la Biblioteca Nacional i Universitaria, instal.lada a un edifici d’estil morisc a la vora del Miljaka. Es perderen 1 milió i mig de volums, incloent 155.000 llibres rars i manuscrits". La destrucció de la cultura, els seus símbols, i entre ells els llibres, és una constant en qualsevol intent d'anihilament d'un poble .
Aquí tenim una imatge d'una escala de la Biblioteca. Serà la petita contribució a la memòria col.lectiva.
Localització amb Google Earth.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Amic i mestre, ha sigut especial trobar-me la foto, perquè aquesta foto és especial per a mi. Sembla poca cosa, l'escala en qüestió, però és una de les úniques tres que té la biblio (sempre ens ho imaginem tot més gran del que en realitat és). Una foto especial d'un lloc especial d'un viatge especial.

Merci.

Anònim ha dit...

Osti, Sarajevo... Per mi va ser una sorpresa molt agradable, em va agradar molt i em va impressionar profundament la biblioteca de la que parleu, especialment la "coletilla" que hi havia al final del text que mencioneu... "recordeu i preveniu".

Fa 3 anys, aquella biblioteca buida, amb els passadissos tapiats amb tot de llibres, catifes enrotllades i altres elements a mode D'"instal·lació" em va tocar força endins. Potser perquè la "de Bòsnia" va ser la primera guerra que vaig viure essent-me una mica conscient. Merda guerres, coi!

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
vilapou ha dit...

L'anterior comentari l'ha suprimit un servidor, el "blog administrator". En primer lloc per això, perquè soc l'administrador del meu blog. I en segon perquè no m'hi agrada la propaganda aquí. Ni de Viagra, ni de rellotges, ni de Ciutadans intolerants, ressentits i feixistes.

vilapou ha dit...

Perdedor, Musa, maleïdes guerres...