17.12.06

És nyicris?

L'altre dia l'amic Zinc, el dels Piritione de tota la vida, introduïa en un post la paraula nyicris. La recuperació, o l'actualització, del nostre vocabulari quotidià (bonic això de pronunciar dues "us" seguides), sempre m'ha semblat important i imprescindible (bonic això de pronunciar dues "is" seguides). A partir d'aquí (ell) també intriduïa la "nova" expressió "escala nyicris", la qual vaig fer meva desseguida (s'accepta desseguida com a una sola paraula, en grafia antiga).
El primer que vaig fer va ser buscar al Diccionari el significat d'aital paraula i em va donar el següent resultat:
1. Persona desnerida, raquítica; magre i mancat de vitalitat
2. Poc menjador; menjamiques
3. m. Planta de l'espècie Muscari comosum
Una vegada descartada (per poc útil en aquest cas, que no interessant) la tercera accepció, vaig començar a fer un repàs al meu arxiu d'escales per tal de trobar un exemple que il.lustrés el nou concepte. La veritat és que m'està resultant més complicat del que em semblava, principalment per dues raons. La primera és que les que considero nyicris ja estan publicades i, segona, que el concepte nyicris pot quedar-me una mica dispers segons la imatge que em planto al davant.
El cas és que ha copsat la meva atenció la que us deixo aquí al costat.
La podem considerar nyicris? És a dir, raquítica, magre, mancada de vitalitat, desnerida o menjamiques?
No ho tinc clar.
El que sí que tinc clar és que la persona, animal o cosa, que l'ha posat com a element útil i imprescindible per pujar a l'enfustissat, mereix tots aquest qualificatius, com a mínim. S'ha de ser raquític d'intel.ligència, magre d'esperit, mancat de vitalitat mental, desnerit del cervell i/o menjamiques integral per col.locar l'escala aquesta i en aquest lloc.
Resumint, no tinc clar que aquest sigui un exemple d'escala nyicris. Seguiré buscant.
(*) Ja sé que no fa cap falta, però puc prometre i prometo, que aquest escenari estava muntat així i aquesta era l'escala que havien de pujar els músics (de cobla).

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Em sembla que sí, que és una escala força nyicris aquesta que ens presentes avui... no?

Puji ha dit...

Nyicris no sé, però una mica cutre sí que ho és.
(Crec que "cutre" no és una paraula catalana, però és un comodí útil en una àmplia gama de situacions)

vilapou ha dit...

Reusenca, puji, està entre nyicris i cutre, però no sé precisar més.

Anònim ha dit...

Es una escala una mica "quieroinopuedo". Definitivament, una escala nyicris. Si senyor!

vilapou ha dit...

M'ho temia Zinc, m'ho temia...

Candela ha dit...

Jo tinc una escala nyicris a casa, que vaig deixar a la terrassa en plan artístic pintada de verd i amb testos a sobre. I es veu que de la pluja i de l'aigua de regar les plantes els graons s'han podrit i l'altre dia la vaig fer servir i gairebé moro. Nyicris total.

vilapou ha dit...

Candela, això mereix una foto. Com a mínim de l'escala, a vostè ja la vaig "veient" al seu blog.
Si li regalen la digital millor, però si no, amb el mòbil.

Candela ha dit...

Perfecte! faré foto i te la envio!