24.12.06

Betlem?

He conegut aquesta setmana, perquè ha estat publicat als diaris, la sortida al carrer d'un llibre de Lluís Busquets i Grabulosa, intitulat "Última notícia de Jesús el Natzarè".
En aquest llibre l'autor intenta desmitificar la figura de Jesús, treure "la crosta mitològica" al personatge, gràcies a les profundes investigacions històriques, exegètiques i arqueològiques fetes els darrers anys. Entre d'altres aspectes questiona d'una manera fonamentada la cultura (era analfabet?) de l'home, la seva vida i resurrecció i, fins i tot, l'existència de Betlem:
"Dic coses, com ara que Betlem no ha existit mai perquè és una dada teològica, no històrica. T'imagines Sant Josep com un home tan boig per ser capaç de fer caminar 150 quilòmetres una partera?"
He de dir que aquestes paraules, en aquests dies, poden ser un trasbals greu, encara que potser el que caldria seria llegir el llibre amb ulls, orelles i mentalitat ben oberts.
Potser que el demani als Reis encara que probablement el senyor Busquets me'n doni una idea diferent a la que he tingut fins el dia d'avui.
A partir d'aquí em surgeixen algunes preguntes (3):
1. Era aquest senyor Lluís Busquets el que vaig tenir com a "profe" un estiu quan jo era jovenet? Ell devia estar en "pràctiques" i com que encara no hi havia casals com ara, els nens passàvem mig estiu anant a fer classes per preparar el curs que ve. Ho deixo aquí com a pregunta que no serà mai contestada (suposo).
2. Aquesta criatura de la fotografia que mira el Pessebre (amb escala), què hauria de mirar si Betlem (com a concepte) no va existir?
3. Si Betlem (com a concepte) no va existir, es pot saber què hi va a fer avui la Marina Rossell, amic Zinc?

10 comentaris:

vilapou ha dit...

Ara que hi penso: MOLT BON NADAL!!!

eloi ha dit...

Hola Vilapou!. Sóc estudiant de teologia i, respecte al post d'avui...
1_ Els evangelis de la infància de Jesus només els trobem en Mt i Lc, però no en Marc (el primer evangeli) ni en Joan (el darrer evangeli, que posa el "naixement" de Jesús en l'inici dels temps, més ben dit, des de l'eternitat).
2_ Els evangelis de la infància de Jesus són una catequesi que preténen mostrar la identitat de Jesús, qui era, amb un suport narratiu-cronològic.
3_ Jo crec que és una catequesi genial, com ho són altres parts de la Bíblia (com el Gènesi o els relats post-pasquals), que volen explicar coses molt profundes emprant un llenguatge planer.
4_ Que aquests relats s'hagin aplicat a una persona concreta en estil narratiu i no en plan discurs metafísic té intenció: la identitat que es vol mostrar no és la d'un estraterrestre ideal, sinó la d'un personatge històric de carn i óssos.
bé, deixem-ho aquí.
atentament, eloi i... BON NADAL!!!

Puji ha dit...

És igual el que existís i el que no, ja forma part de nosaltres, ens agradi o no, així que

Molt Bon Nadal, Vilapou!

Anònim ha dit...

Marededéusenyor!

Com si els palestins no tinguessin prou desgràcies, ara els cau aquesta...

A veure si els malsentesos entre Al Fatah i Hamas vindran d'això!

vilapou ha dit...

Benvingut, Eloi i gràcies per les precissions. Jo suposo que és allò tan senzill que l'important és el fons i no la forma, encara que com més acurada sigui la forma millor. Bon Nadal!
Puji, la tradició la tenim aquí i els escrits també. Hem de treure'n el millor que puguem. Bon Nadal!
Zinc, només els faltaria que ara descobrissin que ni ells mateixos existeixen... Bon Nadal!

Anònim ha dit...

Aquí el que és important saber és quina classe de persona és l'autor del llibre. Un home que és capaç d'aprofitar-se desvergonyidament dels seus alumnes per publicar els seus llibres; o una persona que és capaça de demanar-te que li deixis un llibre i que mai més no te'l torni i fins i tot et digui a tu i a la teva mare que "li consta" que te l'ha tornat. Si voleu saber-ne més sobre ell poseu-vos en contacte amb antics alumnes del COU Jaume Bofill, Escolapis (C/ Diputació, 277)

vilapou ha dit...

Amic anónimo, no sabria què dir...

Lluís Busquets i Grabulosa ha dit...

A l'anònim "enemic" m'agradaria que digués de quin alumne m'he aprofitat mai desvergonyidament per publiar cap llibre. I estic d'acord amb l'estudiant de teologia: els evangelis de la infància són catequesis genials!

vilapou ha dit...

Sr. Busquets, un honor que hagi arribat fins aquí. Sembla que hi ha algun anònim que també ha arribat aquí i que... ho sento, no sabria que dir-hi jo...

Anònim ha dit...

Sóc antic alumne del COU Jaume Bofill, edició Escolapis del carrer Diputació 277 i el meu record d'aquest Lluis Busquets i Grabulosa és també molt negatiu. Va ser un mal professor. Sempre he lamentat tenir-lo en una assignatura tan maca. Em va desmotivar molt.