30.11.08

Facebook vs. blogs?

D'un temps ençà l'eclosió i el "boom" de les xarxes socials, i en especial del Facebook, han coincidit amb una certa disminució de l'interès en els blogs. Això, encara que la veritat sigui dita no en tinc dades estadístiques fiables, no és només una apreciació personal meva, sinó que també ho he percebut en comentaris llegits en altres llocs que segueixo. Podríem dir d'una banda però, que actualment ha aumentat l'ús de lectors, com el Google Reader o Bloglines per exemple, que permeten la lectura dels blocs amb total comoditat sense haver d'entrar-hi i, d'una altra, que molts blogs ténen una activitat mitjana de dos o tres anys, amb la qual cosa si un no va renovant el seu espectre de lectura pot anar-se adonant que els seus autors favorits cada vegada van espaiant més el temps entre publicacions si no és que desapareixen.
De tota manera em sembla que l'aparició del Facebook és una raó fonamental en el descens de visites als diaris personals. És una qüestió de temps. La xarxa social demana això, temps en anar "visitant" totes les actualitzacions que fan els amics, els grups, les causes, les fotografies penjades, els videos o els jocs en línia. I tot aquest temps pot anar, i de fet va, en detriment del que s'utilitzaria per anar passejant pels blogs i els seus enllaços.
I amb tot això també resulta que hi ha gent que aprofita molt les xarxes socials convertint-se en més "activista" que no pas un blocaire. D'acord que potser no té massa relació una cosa amb l'altra però el "militant" de Facebook està esdevenint, en molts casos, un element més representatiu de l'esperit 2.0 que no pas el veterà blocaire. És greu, això, o només és un esglaó més en l'avenç de la piconadora de les noves tecnologies?
A tall d'exemple...
Ara farà un any, a Calella vam fer una trobada de blocaires a la que vam assistir 7 persones. El juliol, amb la idea ja d'obrir la convocatòria a tota mena d'aplicacions 2.0 vam reunir-nos una quinzena. Però, atenció, en aquell moment, el grup Calella del Facebook, per exemple, no arribava a la vintena de membres. Han passat 5 mesos i mentres els blocaires no sembla que haguem augmentat gaire en número, al Facebook aquell grup té ara 450 membres...
Com convoquem ara un sopar? No començaria a semblar massa tancat fer un sopar de blocaires exclusivament? És prou "compromès" el membre de Facebook com per fer una trobada multitudinària?
En resum: Està desplaçant la xarxa social al blocaire compromès? O no té res a veure?
Il·lumineu-me, si us plau...
Publica un comentari a l'entrada