26.11.08

Com es financia el 2.0?

Aquest matí he vist un twit d'en jordiv que enllaçava cap a un escrit interessant, titulat "Buen rollo y altruismo digital". Val la pena llegir-lo, però fent un resum ràpid i fàcil, podem dir que es ve a preguntar i a qüestionar la rendabilitat o la financiació de gran part dels projectes i aplicacions anomenades 2.0.
Una cosa és fer un programa o crear una aplicació que es cedeixi sense "ànim de lucre" per a l'us lliure, i una altra és veure com funciona el manteniment de llocs o xarxes com, per exemple, Twitter o Facebook.
Com és manté Twitter? Jo encara no hi he sabut veure cap publicitat, encara que potser hi hagi alguna mena de fundació o de grup de donacions al darrera. N'hi haurà prou amb això? És tan rendible que Facebook li ha llençat una oferta de 400 milions de dòlars (en accions, això sí)?
I Facebook? N'hi ha prou amb aquells anuncis que surten al costat de la pàgina i que (quasi) ningú es mira? Quin cost té el manteniment de tots els servidors i del personal necessari per al seu funcionament?
Qui paga tota aquesta festa?
Probablement tots aquests raonaments (fàcils, ja ho he dit al principi) tinguin respostes encara més fàcils, però un, que està veient com aquests dies el valor dels diners i de les inversions, puja i baixa amb una facilitat esfereïdora, no acaba de veure clar si algú pot presentar un pla de finançament a mig termini sobre qualsevol d'aquestes aplicacions.
I el que és greu és que som molts els que hi tenim moltes expectatives abocades...

2 comentaris:

Anna Tarambana ha dit...

Jo també m'ho he preguntat moltes vegades!!! Hi ha alguna cosa que n sabem!

Zincpiritione ha dit...

Això són vuits i nous i cartes que no lliguen. Hi ha uns tejemenejes que espanten i tot.

Però jo no descartaria que al capdamunt del Twitter hi hagués Repsol i la Caixa...