12.1.08

El punt i seguit

Dels darrers dies de l'any passat em va quedar pendent comentar un article que vaig llegir al diari. Suposo que per allò de estar en vacances (perdó) vaig fullejar més d'un diari cada dia. Ja fa uns anys que soc més de La Vanguardia que de res, coses de l'edat, però quan puc em salto aquesta dubtosa fidelitat i repasso tot el que puc, sempre dins d'un ordre i d'uns límits (...horitzontals).
L'article el va publicar l'Antoni Bassas al Periódico i es titulava "Les lectures líquides". Us aconsello la seva lectura, tampoc és massa llarg.
Mentres l'anava llegint m'anava repetint, jo, a mi mateix: "Recoi Bassas, m'has trepitjat el meu post!", i és que ja fa temps que volia fer una reflexió sobre aquesta manca d'entonació en alguns locutors. S'està perdent, a gran velocitat, allò que ell en diu l'entonació de final de frase, aquella caiguda de la cadència sonora que té cada frase segons el seu sentit i la seva puntuació ortogràfica.
Hi ha un locutor a Catalunya Ràdio, a la secció d'esports, especialista en motociclisme més concretament, que em treu de polleguera cada vegada que, a les notícies horàries del cap de setmana, va donant les classificacions dels corredors, tant als entrenaments com a les curses:
-A 125 primera posició de Faubel, segon Espargueró ha caigut Lorenzo que ha perdut així la posssibilitat d'assegurar el campionat a 250, mentre Dovizioso i Bautista es disputen el subcampionat a GP pel contrari, tenim Rossi, Pedrosa i Stonner...
-Passem als resultats d'ahir Barcelona 2, Sevilla 1 Athlètic2, València o, Espanyol 0, Madrid 3 Betis 2...
Ho heu entès? Ho haveu vist, això? Doncs la realitat és pitjor.
Encara recordo unes exercicis, fa mil anys, a... no recordo ni com es deia aleshores l'assignatura, que consistien en fer una mena de corba que seguia l'entonació de la frase: cap amunt, si era interrogació, cap avall si era afirmativa o imperativa, recta si acabava amb uns punts suspensius, etc.
Si us plau, recuperem el punt i seguit, el punt i apart, l'entonació, la coma, pobreta, la coma, o, si més no, que ho facin els professionals, periodistes, locutors, actors (me'ls deixava aquests, però això ja és un altre post, com a mínim), si us plau, va, home!
--------------
Com l'escala, que comença, s'atura, punt i seguit, hi torna, una altra paradeta, canvi de tema, canvi d'estil, punt i apart...