25.7.09

Focs latents

Ahir em vaig assabentar que les investigacions sobre un dels darrers i terribles incendis forestals que estem patint havien arribat a unes importants conclusions. L'incendi va ser produit per causes naturals, per un llamp concretament. El que em va sobtar més, i suposo que no sóc l'únic, és que aquest llamp va caure el dia 14 de juliol, és a dir, sis dies abans. Les brases haurien aguantat d'una manera latent fins que el canvi de condicions meteorològiques van provocar la revifada de les flames.
Està clar que la meva ignorància supina(*) no té límits però no puc deixar de preguntar-me si aquest cas és excepcional o es pot donar i es dóna amb certa freqüència, perquè jo, si més no, em sembla que és la primera vegada que ho sento, sobretot amb aquest espai de sis dies de diferència entre el llamp i l'incendi.
Suposo que l'explicació deu estar en l'evolució dels sistemes d'investigació que fan que actualment s'hagi pogut precisar, inclús, l'arbre en el que va caure el llamp.... i abans es parlava de causes naturals "en general". Deixem-ho així.
I, profunditzant amb la meva supina(*) ignorància, m'estic preguntant, jo a mi mateix, quants arbres deuen estar, en aquest moment, cremant d'una manera latent? O durant tot l'estiu? I es podria evitar algun incendi coneixent això?
En tot cas està clar que a la naturalesa no se la pot dominar.
----------------
(*) Quan jo era petitó, a la classe de "gimnàsia" em feien fer el "tendido prono" i el "tendido supino". Des d'aquell moment el meu vocabulari va adquirir una nova paraula emblemàtica.

2 comentaris:

marta ha dit...

què és el tendido proni i el tendido supino???

esparver ha dit...

Mestre Vilapou, per veure focs latents carregueu una pipa poc premsada amb tabac humit (d'aquell que en Casaus guardava sotra el safareix) i després de la primera xuclada deixeu-lo. Xucleu al cap d'unes hores i veureu la pipa encesa.

El que em preocupa és que estiguin tan segurs que fou el llamp. Veritats...