16.12.08

Noves Tecnologies i País

El dijous passat vaig assistir a un acte organitzat per Òmnium Cultural a Girona, a la mítica sala Platea (mai és tard per entrar per primera vegada a un lloc mític...), que portava aquest títol: Noves tecnologies i País, en el que hi van participar Eduard Batlle com a moderador i Saül Gordillo, Trina Milan, José A. Donaire i Joan Torrent com a tertulians.
Ara, des de la distància temporal, no em costa massa fer un resum personalitzat de tot el que es va dir aquell vespre.
El primer que ja està clar és que podem donar per acabada aquella època on es qualificava de "friki" a tot aquell que estava relacionat amb l'evolució d'Internet i que es dedicava a fer un discurs prosselitista sobre les noves tecnologies participatives. Avui ja hi estem immersos. Aquell futur ja és aquí i el que no podem fer ara és negar l'evidència i caure en els paranys que llancen els interessats en retardar aquesta implantació. Hi ha experiències contrastades i profitoses en el sector periodístic, a l'ensenyament, a l'educació, a la mateixa política, al turisme, a la indústria i l'empresa, que han obert camins.
El nostre país no pot perdre cap d'aquests trens que constantment estan passant. Que ningú esperi un dia (com si fos l'arribada de la TDT) en el que s'apagaran els mitjans "analògics" i tots ens haurem reconvertit en "2.0". La feina és diària i el temps se'ns tira al damunt. L'actual crisi ens està deixant clar que ja no podem dependre exclusivament de la construcció i del turisme, dos sectors seriosament tocats i dels que està depenent més del 15% de la massa treballadora del país. Cal atacar nous fronts: Catalunya és capdavantera, per exemple, en disseny d'aplicacions tecnològiques, i això ens hauria d'obrir els ulls cap a la direcció d'on pot anar el nostre futur.
Les empreses existents (a dia d'avui, demà ves a saber) ténen ja possibilitats d'adaptar-se a aquestes noves tecnologies i de no oblidar, al contrari, d'apostar fermament en la recerca, la innovació i el desenvolupament. La preparació tècnica és una de les claus perquè la xarxa empresarial i social funcioni.
Qui cregui que hem d'esperar a veure cap on van les coses s'està equivocant. S'hi ha d'entrar ara, ara mateix, si és possible. Ser el primer, el segon, el cinquè, és igual, però entrar al món de les noves tecnologies. El país, ara també, ho necessita.

3 comentaris:

Trina Milan ha dit...

Un plaer haver compartit amb tu aquella nit..fins a la propera, salut amic

El veí de dalt ha dit...

Una trobada de nivell...

vilapou ha dit...

Trina, el plaer va ser gaudir de la xerrada.
Sí, veí, es va fer curt.