27.9.11

Fira i Festa Major, juntes o separades?

Que els dies de la Festa Major de Calella coincideixin o no amb els de la Fira només és voluntat d'aquell qui governa l'Ajuntament. Entenem que, com que representa a "la majoria", ja té la suficient força moral per prendre la decisió. I segons hem anat veient amb el pas dels anys, ja portem 31 Fires, el criteri ha anat canviant.
Han de celebrar-se juntes? Què és millor? Juntes, com aquest any, o separades com l'anterior?
Personalment, a mi em sembla que tant és, que no hi ha una solució correcta i una d'errònia. La qüestió, el problema no és aquest.
Que funcionin juntes o separades només depèn de que una no es mengi l'altra, és a dir, que els actes de la Festa Major no eclipsin els de la Fira i que els de la Fira no esborrin de contingut la Festa Major. És una qüestió d'esforçar-se en mantenir la personalitat d'una i altra.
Si fa uns anys es va decidir separar-les és perquè va arribar un moment que els actes de Festa Major es van reduir fins a quedar pràcticament absorbits per una Fira plena d'actes lúdics i de música i espectacle. Com es diferenciaven? Pràcticament de cap manera. I això va portar, amb ple recolzament popular, a tornar a provar la separació total.
Aquest any, i va ser una de les primeres mesures que va anunciar el nou govern municipal, Fira i Festa Major han anat juntes. Ha sigut una decisió ferma, encara que he sentit alguns arguments poc consistents (...han d'anar juntes perquè... ha de ser així). I jo espero que no sigui per diferenciar-se del govern anterior (si tu deies blanc, jo diré negre, i si tu deies negre, jo diré blanc, i si tu dius gris, jo diré... beig).
El balanç que faig, quaranta-vuit hores després de veure els focs (jo diria que els millors dels darrers anys), em sembla que és... clar i rotund: la Festa Major ha sigut un èxit. Des del dijous a la tarda amb el pregó infantil i la cercavila de Xarop de Canya fins el darrer coet, els calellencs hem viscut intensament la Festa Major. I amb un ple recolzament popular (els sona?) Prova aconseguida!
I la Fira? Ai, la Fira.... Ha triomfat? Ha empatat, com a mínim, en el seu duel particular? Podem assegurar, com escrivia al principi, que la Fira no ha sigut "devorada" pels privilegis concedits a la Festa Major?
Ai la Fira.... ja en parlarem de la Fira...