7.10.11

Però vostès no s'escolten?

Ahir hi va haver Ple a l'Ajuntament de Calella. I, com és habitual darrerament, el vaig seguir en la seva totalitat, tot i que aquesta vegada ja ho vaig fer d'una manera parcialment presencial.
He de dir que va ser un Ple força interessant amb algunes intervencions a tenir en compte a partir d'avui, per allò d'anar situant a cada regidor en el seu lloc en aquest tauler.
I, com també era d'esperar, la passada Fira va ser una mica protagonista en l'apartat de precs i preguntes que van dirigir els grups de l'oposició a l'equip de govern.
Una primera cosa a destacar van ser les paraules de l'Alcaldessa Candini quan va afirmar, fent sincera autocrítica, que la Fira no els havia agradat a ells. Sincera autocrítica, espero, i amb positives conseqüències de futur, també espero.... (No entraré a sac en el tema, ni en les declaracions que s'havíen fet fins a dia d'ahir...).
Però el que sí que vull destacar i denunciar públicament ja d'una vegada, és l'enèssima utilització de la frase: "Hem tingut 100 dies per preparar aquesta Fira". Prou, ja, de donar aquesta excusa, i els exigeixo (pobre de mi), a govern i oposició, és a dir, a oposició i govern anteriors, que donin explicacions públiques a la ciutadania de Calella sobre aquest fet incomprensible.
M'estan dient que durant 265 dies no s'havia preparat res de la Fira? O només tramitat alguns estands?
M'estan dient que aquell organigrama que tenia cura i responsabilitat de l'organització de la Fira no ha treballat durant 265 dies?
O estan insinuant que l'equip de govern anterior no els ha deixat fer la seva feina?
I des de l'oposició no havien fiscalitzat el que (no) es feia? Cap on miraven?
I si ahir, al Ple, l'ex-alcalde Juhé no va fer retirar aquesta frase repetida 100 vegades, vol dir això que és veritat que no havien preparat la Fira? I si arriben a guanyar les eleccions?
I, pitjor encara, vol dir això que tenien un pla que ara s'han emportat a casa? I quan hi hagi les properes eleccions faran el mateix els que manen ara?
Som els ciutadans els que hem de pagar aquest joc infumable dels que guanyen i els que perden? Quan ens ha costat això?
Govern i oposició, oposició i govern, ahir i avui, no són seriosos amb un esdeveniment de la importància de la Fira de Calella.
I, per acabar, els números de la Fira, o de la Challenge, només els poden veure els grups polítics que els demanen, si els demanen? No haurien de ser públics i transparents?
Si us plau, més seriositat!!!

8 comentaris:

Mari Carme Campà ha dit...

Sr. Vilapou: té vostè tota la raó quan diu que l'excusa dels 100 dies la troba inacceptable. Té tota la raó quan demana explicacions, a govern i a oposició. Desconec, tot i que me'ls imagino, els motius pels quals el Sr. Juhé no va argumentar el que ara us exposaré (és evident que l’Alcalde no està al cas de tots els passos que es fan al voltant de la Fira i que la responsabilitat final era meva, la de la Regidora de Comerç, Consum i Fires i la de l’excel•lent grup de tècnics que m’envoltaven). Com ja sabeu, jo ja no sóc regidora. Els meus companys de llista també desconeixen els passos concrets que es van seguir per intentar que la Fira de 2011 continués amb un llistó de qualitat i excel•lència molt elevat, que ens havien portat a recollir els premis i reconeixements de la FEFIC.
És per això que aprofito el vostre blog i la vostra entrada per intentar demostrar-vos que, com molt bé dieu, els famosos 100 dies no són excusa.

1. D’entrada, aclarir-vos que els 2 o 3 mesos posteriors a la celebració d’una Fira es dediquen a tancar-la, des de tots els punts de vista i, sobretot, a fer-ne les valoracions oportunes per tal de veure què és el que ha funcionat, què és el que es pot millorar i què és el que cal canviar.

2. També explicar que, davant d’un any complicat per a la Fira (tant per les eleccions que s’havien de produir com per la crisi econòmica), vam decidir d’avançar el període d’inscripcions dels firaires.

3. El monogràfic de la Fira és l’element clau al voltant del qual gira tot l’esdeveniment. Normalment és bàsic tenir-lo més o menys empastat uns 6-4 mesos abans i la feina final es realitza en els darrers 3 mesos. La nostra voluntat era dedicar el monogràfic a Alemanya. S’havien realitzat el primers contactes i les expectatives no eren dolentes. Malgrat tot, calia confirmar-ho tot i fou llavors quan vam rebre la negativa de la Cònsol d’Alemanya a Barcelona, la Sra. Cristine Gleiser, en una entrevista realitzada a Barcelona al mes de febrer de 2011.

4. A partir de llavors, vam haver de replantejar-nos el monogràfic i vam apostar per donar-li un gir respecte el que havia estat tradicional. S’inicien els contactes per tractar el tema del benestar personal des de tots els punts de vista: salut, esport, relaxació, estilisme...Hi ha importants reunions programades que, suposo, es van anul•lar posteriorment.

5. Just quan ens trobem enmig del procés d’acabar de concretar la nova temàtica arriben les eleccions municipals i el canvi de color polític a l’Ajuntament.

continua...

Mari Carme Campà ha dit...

6. La feina feta no ens la vam emportar a casa, es va quedar a l’Ajuntament. Jo sempre vaig apostar per donar molt valor a la feina dels tècnics de l’àrea, tècnics que havien demostrat una excel•lent solvència durant molts anys i que van continuar al capdavant de la Fira malgrat el canvi de govern. Si no es va apostar per la seva feina no és responsabilitat de l’actual oposició. Aquí també cal dir que aquests tècnics estan compartits amb l’àrea de Promoció Econòmica, una Regidoria que ha tingut molta feina en aquest darrer any a conseqüència de l’actual situació econòmica.

7. Puc afirmar que els responsables de l’actual equip de govern van decidir canviar la temàtica al voltant del benestar per centrar-se únicament en el món de l’esport perquè era una idea que ja portaven en ment des de feia temps. L’actual Regidora de Fires, Sra. Cordón i la presidenta de l’ATC, Sra. Mallol, ja em van demanar fa un any que el proper monogràfic de la Fira s’havia de dedicar al món de l’esport i que calia vincular-lo directament amb la Challenge. Desconec els motius d’aquest interès tant persistent cap a la Challenge.

8. L’edició de 2011 ha estat la que ha tingut el pressupost més elevat de la història de la Fira malgrat els pobres resultats.

9. CiU sempre havia denunciat que calia que la Fira tingués “més lideratge i perfil polític”. Nosaltres sempre havíem apostat per donar unes directrius generals i apostar per la bona feina d’uns tècnics que havien demostrat organitzar una Fira multipremiada. Aquesta nova manera de fer, on són els polítics els que han pres tota mena de decisions errònies ja s’ha vist que no funciona. No s’entén per exemple, que l’estand d’informació no tingués massa visibilitat, o que els programes de la Fira no arribessin al poble, o que la responsable de disseny veiés com es prescindia dels seus serveis només 10 dies després de prendre possessió el nou equip de govern sense poder ni demostrar la valuosa feina que havia portat a terme. Ara no cal fer un llistat de les nombroses mancances de l’actual edició, marcada per aquest nou pes dels polítics que ho havien de controlar tot fins a l’últim detall.

Mª Carme Campà i Cano
Ex-Regidora de Fires, Comerç i Consum.

vilapou ha dit...

Benvolguda Sra. Campà, li agraeixo la seva aportació en aquest tema que vostè coneix tan bé.
Crec que era i és necessari tenir una explicació directa de com ha anat el procés de gestació de la Fira d'enguany que, en determinats moments i segons algunes declaracions, ha semblat que havia quedat durant molts mesos deixat de la mà de Déu.
Crec que la ciutadania mereix tenir coneixement de tots aquests fets.
Gràcies.

Carles Pascual ha dit...

Personalment, la Fira no la criticaré mai, per què és un dels referents de la nostra ciutat com ho és i espero que ho sigui durant molt de temps, la Challenge (la inversió econòmica és infinitament petita si tenim en compte tot el que ens retorna).

Fa 20 anys que sóc periodista esportiu i aquesta última edició l'he viscuda com mai. He fet vida al Passeig Manuel Puigverd. No sabeu el valor que té, un cartell de ponents com el que s'ha treballat personalment en Joan Ferrer. És difícil, molt difícil portar gent com en Xavi Pascual, l'entrenador del Barça de bàsquet, quan l'endemà tenen partit oficial. I us ho dic des de la coneixença que em dóna el dia a dia d'una redacció d'esports. I això s'ha fet. És aquesta l'única excepció que faig en aquest escrit per parlar de la Fira, que ja és passat. Perquè no ens dediquem tots una mica a mirar cap endavant i remar en la mateixa direcció?. Al final, tots volem el mateix: sentir-nos orgullosos de pertànyer a una ciutat com la nostra.

Vull aprofitar aquest espai de debat que ens genera en Vilapou per proposar des d'aquí una taula rodona. Qui té la potestat de convocar-la, que reflexioni sobre el bé que generaria una trobada del teixit associatiu de Calella, de la ciutadania, dels polítics (que són ciutadans escollits per altres ciutadans) per treballar-nos la pròxima Fira.

Perquè, únicament se'ns convoca a debats cada 4 anys?. Perquè no es poden fer diàriament per expressar les inquietuds que tots plegats tenim sobre el dia a dia de la nostra ciutat?. Tenim una ràdio i una televisió municipals que podrien ser-ne l'escenari ideal, per enriquir el debat amb tots els punts de vista...

I per acabar, una opinió personal. La Fira l'entenc des de dues òptiques: com un punt referent del sector firal de la comarca i com un punt de trobada de la gent de Calella. Les dues poden conviure com fins ara. El pastís el tenim i en volem gaudir. Cuinem-lo entre tots!!!

Carles Pascual i Ovejero
Periodista i editor de www.elcalellometre.cat

Quim ha dit...

Benvolgut Carles,

Entenc que potser no vulguis criticar la Fira com a calellenc que s’estima els referents de casa seva, però crec que no és un exercici massa sa, i menys venint d’un periodista. Crec que és essencial ser capaç d’exercir una bona crítica per tal de millorar el que no ha funcionat i, sobretot, en l’àmbit públic, atesa la precària situació econòmica que estem vivint i el cada cop més desprestigiat món de la política professional.
La Fira ha funcionat durant molts anys, hi ha res de dolent en ressenyar una edició que ha sortit francament malament? (reconegut fins i tot per l’equip de govern municipal en el darrer ple). I a més, tenint en compte que les persones que la venien criticant darrerament han estat les que han tingut l’oportunitat d’organitzar-la.
Desconec la inversió que dedica l’ajuntament a la Challenge i el que li retorna. Però, encara que sigui una prova que segurament esdevindrà un clàssic, això no treu que algú, algun dia, ens pugui fer veure aspectes a millorar o la conveniència o no de realitzar-la en funció dels diners que ens costa a tots els calellencs. La crítica és sana si es fa des del respecte i la voluntat de millorar. De coses “intocables”, per desgràcia, en tenim massa exemples.
Calella aposta per l'esport, abans i ara també, i això és molt bo. Jo em sento recolzat pels anteriors equips de govern i per l'actual, com a organitzador d'activitats d'esport d'elit a la nostra ciutat. Crec que aquest és el camí a seguir i la Challenge segurament n'és l'exemple més enlluernador.

Proposes un debat, i això és molt sa. El debat és construir, és diàleg, és crítica també. I tens raó quan dius que cada 4 anys no n’hi ha prou. A Calella hi ha hagut darrerament la tradició de convocar consells (el de cultura, el d’esports...) on s’informava les entitats i les persones interessades, on es proposaven idees i es discutia dels temes més importants. Desconec si l’actual equip de govern apostarà per aquest exercici de transparència. El web que has endegat n’és també un bon exemple.

Sóc esportista; durant 15 anys he estat professional d’un esport minoritari maltractat pels mitjans de comunicació de masses però que té un ampli suport a la nostra ciutat; a més, sóc soci del Barça i un apassionat del bàsquet. Saps que no vaig poder assistir a la conferència del Xavi Pascual? Suposo que t’imagines la il•lusió que m’hagués fet. Resulta que no es van repartir programes de la Fira per Calella, que el dia que vaig anar a visitar la Fira vaig demanar un programa d’activitats i que la conferència del Xavi no estava ni anunciada. El programa, d’altra banda, tenia una qualitat molt baixa, tot i que el pressupost de la Fira ha estat el més elevat de la història. De ben segur que va ser un tema gestionat a darrera hora, però no es va anunciar ni en el web oficial. És una llàstima que alguns calellencs no en gaudíssim.
Aquesta crítica crec que s’ha de fer, bàsicament per intentar que els errors no es repeteixin. Això no treu que estigui molt orgullós que el Xavi Pascual hagi vingut a la nostra ciutat a parlar de bàsquet.

Carles Pascual ha dit...

Ep Quim,

Hauràs comprovat en el meu escrit, que he passat de puntetes sobre l'anàlisi o la valoració del que ha estat l'última Fira, un patrimoni guanyat amb els anys... I no, perquè vulgui obviar la realitat que, alguna cosa ha fallat, quan, com és el teu cas, no estaves assabentat de la presència de ponents de renom...

Entenc que un discurs en positiu, com el meu, no encaixi gaire, més si es té en compte que des de l'actual equip de govern s'ha fet autocrítica. Però sóc dels que pensa, i la ràdio m'ha ensenyat molt d'això, que cal girar full i mirar cap endavant. Que no paga la pena recrear-se en les errades, per què sinó, no et deixen mirar el futur...

El meu comentari precedent té una única lectura, aquesta: 'no malbaratem més temps en debatre sobre si això o allò s'ha fet bé, centrem els nostres esforços en la pròxima edició'. Òbviament, tenint com a punt de partida l'exemple del què ha passat...

No et vull convèncer, Quim. Tu dius que 'elcalellometre.cat' és un bon exemple de transparència. Amb el seu tarannà, el de l'esperit constructiu i positiu, és amb el que vaig escriure el comentari...

Asseiem-nos tots en una taula i parlem-ne. Després, que sigui el 'ciutadà-polític' l'encarregat d'executar. Però, decidim entre tots. M'agradaria que la proposta d'un debat es tingués en compte...

Quim ha dit...

T'entenc i et respecto. Caldrà veure si seràs escoltat.
Jo també sóc més d'animar que no pas de xiular. Animar molt durant el partit, xiular només quan sigui imprescindible i sempre al final del partit. A vegades cal fer-ho, si em permets la metàfora.

vilapou ha dit...

Benvolguts,
com bé haureu observat, el motiu d'aquest post no era el d'entrar a fer crítica de la Fira d'enguany. Tinc la meva opinió feta i la pensava exposar un dia d'aquests, però vist el primer balanç fet des de l'equip de govern, crec que estaria bé que fos ell qui iniciés l'esmentat balanç.
Jo crec, Carles, que abans de passar pàgina cal intentar aclarir alguns temes, la ciutadania s'ho mereix, sense voler fer sang, sense més retrets, si pot ser. Només aclarir el procés de gestació de la Fira....
Dit això, cal mirar endavant, hi estic d'acord. Com estic d'acord en que iniciar un procés de participació i debat (aquest i qualsevol altre) seria de gran interès pel futur de la Fira.
Esperem que qui té la potestat de fer-ho també ho vegi així....