19.4.09

Vaig a ser crític....

....d'una manera conscient i responsable.
El divendres vaig assistir a un "cafè tertúlia" sobre Participació Ciutadana organitzat per l'Ajuntament de Calella.
He de dir en primer lloc que ja tenia una doble sensació contraposada de bon principi. Per una banda tenia ganes de veure com es parlava i es debatia de Participació entre els ciutadans i els representants de l'Ajuntament, però per l'altra, no m'acabava d'atreure un format organitzat per una mena d'entitat externa que, fins ara, havia sigut incapaç de tirar endavant una pàgina o una xarxa anomenada Consensus que dubto que conegui pràcticament ningú a Calella.
I el balanç final, perquè començaré parlant del final, no puc dir que fos massa positiu. Parlo per mi, és clar... I és que en vaig sortir realment decebut d'aquelles tres hores de xerrada col·lectiva.
Per quins motius?
Doncs primer pel format. Cinc taules temàtiques, plenes de gent, a la vora de la vintena de persones cada una, de les que en principi podíes participar a tres però que, per problemes de temps, es va veure reduit a dues. Fins aquí res sembla negatiu. Però la veritat és que jo vaig trobar que la majoria de gent havia sigut convocada per la seva pertinença a entitats locals i no tant pel seu possible interès en el tema dels processos participatius, i això va provocar que tot anés a parar a parlar de Calella com a tema general i dels seus problemes específics.
Aquesta mateixa trobada sota el lema: "Parlem de la nostra ciutat", hagués estat igual de vàlid i hagués arribat a les mateixes conclusions.
I l'altre gran problema, des del meu punt de vista, és que estic segur que aquestes conclusions, que ens van assegurar que es faran públiques algun dia, tardaran uns mesos, seran generals i no donaran cap sortida innovadora i vàlida a les mancances que tenim avui mateix.
Quan surtin publicades aquestes conclusions, probablement ja no serem a temps de debatre sobre el Projecte de la façana marítima, o de la urbanització d'alguna determinada zona, o sobre els problemes del jovent i de l'educació, o del medi ambient, o potser la RENFE ja haurà decidit deixar-nos sense un passeig, o la Festa Major s'haurà convertit en un cap de setmana de meditació i silenci.
Si anem esperant que ens expliquin des de fora com millorar els canals de comunicació pràcticament inexistents entre l'administració i els administrats, com mobilitzar la ciutadania, com fomentar la "inexistent" (??) identitat calellenca, com impulsar els Consells Ciutadans formats sempre per les mateixes cares o haguem de saltar de taula en taula per esbrinar quins són els grans temes de ciutat, no anem pas bé.
Mentrestant estem perdent el temps, un temps preciós en què tot va evolucionant sense esperar a ningú. L'opinió de la ciutadania ha d'estar visible a tants llocs com sigui possible i no només a les (poques) cartelleres dels carrers cèntrics de la ciutat.
Jo, des d'aquí, encoratjo a tothom a que comenci a dir-hi la seva des del canal que vulgui. I si Internet ens dóna aquesta oportunitat, ja els obrirem aquests canals. Però haurem de ser primer nosaltres els que portem la iniciativa, perquè em sembla que si esperem a afegir-nos al camí que estan intentant obrir arribarem tard a tot arreu una vegada més.
Mea culpa: Vull entonar també el meu mea culpa personal perquè jo també en sóc partícep i culpable dels resultats d'aquella jornada. Jo també anava una mica amb la idea del "yo he venido aquí a hablar de mi libro" com vaig veure que van fer tants d'altres que parlaven de temes que portaven preconcebuts i que la veritat és que no tocaven. Però, sempre hi ha un però, jo vaig acabar sense parlar-ne... I això potser em fa més culpable... per omissió.