22.3.09

Participació... i Calella (II)

Actualment existeixen noves aplicacions, a Internet, que possibiliten la participació i la implicació directa de tots aquells que tinguin un mínim interès en qualsevol tema públic. Podem parlar d'obrir blogs i d'utilitzar les xarxes socials com un dels primers passos per entrar en aquest procés.
Si la creació del grup "Propostes per a la Riera Capaspre" i el seu blog corresponent han tingut l'impacte que han tingut, incloses les aparicions a ràdio, televisió i premsa, és perquè aquell significat de la paraula participació que dèiem no acaba d'estar suficientment clar.
Pot portar això a que els responsables públics de la nostra ciutat, per exemple, vegin una nova via d'integració en els processos de decisió?
Hauríem de suposar que sí, però em sembla que encara no...
Casualment, en les darreres setmanes ens han arribat dues noves i importants notícies. Una és l'anunci de la construcció de la doble via de tren entre Arenys i Blanes i l'altra és que l’avantprojecte de reforma de la façana marítima de Calella continua el seu camí.
Fins a quin punt els ciutadans que no estem a "primera línia", és a dir, que no estem relacionats directament amb cap partit polític, les seves direccions o les d'alguna entitat local, hem d'esperar a veure què han decidit que fem o que gaudim?
Hi haurà temps aquesta vegada de donar un mínim de veu a la ciutadania perquè aporti el seu criteri personal?
O potser, preveient que tot serà com sempre, que hi comencem a dir la nostra obrint nous canals de diàleg i, aquests sí, de participació?
Als pocs dies de que es va conèixer la notícia del pla de Rodalies de Renfe, un amic (del Facebook i de la infantesa) em va enviar una reflexió que, entre d'altres coses, deia:
"Som un poble passiu i sense esma de res? Ens poden esquarterar un Passeig, patrimoni històric, per l'article "29"? L'ajuntament sap alguna cosa des de fa temps i no ho diu ?"
La preocupació, les ganes de participar, d'implicar-se o, com a mínim, d'opinar hi són.
Aquella xarxa Consensus que enllaça la pàgina de l'Ajuntament i que, no ens enganyem, no engega ni connecta amb la gent, intentarà donar-nos veu?
O serà qüestió de tornar a anar al Facebook i obrir un nou espai que tracti tots aquests temes?
Jo, em sembla que opto per aquesta segona via i vaig a obrir el grup.
----------------
(seguirà)