Des de que vaig decidir obrir un grup al Facebook anomenat "Propostes per a la Riera Capaspre" que, d'alguna manera, qüestionava l'Ajuntament, i també els partits polítics en general, sobre la manca de processos participatius i de debat en temes importants per a la ciutat, que només sento a parlar de participació. Que si Calella té una llarga tradició participativa, que si tenim un Consell de Participació i Convivència, el Pla de Participació, entitats que participen en un munt de Consells, reunions, exposicions, trobades, etc. Aquest mateix cap de setmana, sense anar més lluny, s'han convocat uns Tallers de Prospectiva per parlar sobre el turisme que tots volem.
Doncs si el nostre govern local s'omple tant la boca amb la paraula participació, com és que a mi em segueix semblant que tenim un greu problema en quant a la participació directa dels ciutadans a les decisions de projectes importants?
I per què vaig notar tant en una tertúlia radiofònica que parlava sobre aquestes Jornades i sobre la xarxa Consensus que hi havia una apreciació clara que tot això no acabaria servint per a massa?
I sense anar més enllà, per què, si realment hi havia hagut tanta intervenció, l'activitat d'aquell grup del Facebook va acabar en la presentació d'unes al·legacions al Projecte d'ordenació de la Riera Capaspre, desestimades en un Ple extraordinari, però discutides i tingudes en compte parcialment?
On rau aquesta diferència d'apreciació sobre un mateix concepte?
Doncs, probablement, en l'accepció del significat de la paraula participació que agafem.
Mirant el diccionari veiem que "participar" vol dir: 1.Tenir part en una cosa, prendre part i 2.Comunicar, donar notícia. I a mi em sembla que l'Ajuntament, si és que personalitzem, té en compte tres d'aquestes accepcions i que jo a la que hi dono el principal significat és a la que faria quatre.
Si un projecte es presenta a una reunió a la que assisteixen deu entitats locals, podrem parlar de prendre part, comunicar i donar a conèixer, però no sempre, o millor dit quasi mai, podrem parlar de tenir-hi part. La majoria de vegades aquests Consells esdevenen una mena de senat representatiu d'entitats i associacions que el que fan és participar, com a sinònim d'assistir, a presentacions públiques d'idees i projectes.
Quants dels seus socis i membres (amb perdó) arriben a conèixer i a debatre cap d'aquells projectes? Millor que no ens ho plantegem...
Les Administracions Públiques haurien de tenir entre les seves prioritats l'aconseguir que la ciutadania s'impliqués directament en el disseny i la confecció dels diversos projectes municipals que conformaran el teixit de la mateixa ciutat.I si no és així, és aleshores quan la societat civil i els ciutadans particulars han de prendre la seva iniciativa.
----------------
(seguirà)
4 comentaris:
Ui Vilapou! Aquest tema es complicat!
El que passa és que per una banda als ciutadans ja ens va bé que decideixin per nosaltres, i després, si de cas ja ens queixarem, i per l'altra als polítics també els agrada, perquè així poden fer el que els rota, i només s'han de preocupar de no generar massa queixes.
Som així. Què hi farem!
Vilapou,
Estic bastant d’acord amb el que exposes, però m’agradaria fer unes petites aportacions.
A tots ens hagués agradat que el projecte del cobriment de la riera hagués sigut més participatiu, és a dir, un concurs d’idees obert a la ciutadania i un posterior referèndum per poder triar el disseny que més ens agradés, però havia un problema, un problema de terminis, el reial decret va ser publicat al BOE el 2 de desembre i especificava que les sol·licituds s’havien de presentar entre el 10 de desembre i el 24 de gener, segur que sense aquests terminis el procés hauria sigut un altre; en el teu post dones a entendre que no s’ha consultat a ningú, crec que el projecte de cobriment de la riera es va portar al Consell de Participació i Convivència.
Aquest cap de setmana s’està duent a terme el fòrum del Pacte local pel turisme on tots els assistents podrem dir-hi la nostre, i el proper divendres 17 d’abril es celebrarà el fòrum del Pla director de participació ciutadana “sobre quins temes volem participar i quines estratègies ha de tenir l’ajuntament per tal que tots els ciutadans/es que vulguin participar en la presa de decisions, ho puguin fer”, jo ja m’hi he apuntat, contra més siguem millor.
Puji, tens força raó, malauradament....
Però precisament per això ja va siguent hora que ho comencem a (intentar) canviar, no? Tenim eines, eines i eines que els nostres "administradors" hauríen d'incorporar a la seva manera d'actuar. I si no ho fan ja els ho anirem explicant, oi?
Gràcies, Jordi, però de totes maneres, el Projecte de la Riera suposo que no es va fer en els darrers dos mesos. Alguna cosa hi havia, no? Si més no, hi havia unes idees inicials (rambla, boulevard, dos carrils, un, ...) i això es va presentar a les entitats. Jo no he dit enlloc (crec) que no s'hagi consultat a ningú. Jo el que segueixo mantenint és que hi ha i hi havia possibilitats de proposar la participació activa de més gent, de gent que no estigui als "circuits" oficials i tu saps que a la xarxa això és possible.
M'has donat tema per fer la 3a entrega d'aquest post.
Publica un comentari a l'entrada