13.11.11

Demanem transparència

Hi ha dues paraules que estan incorporades al llenguatge habitual dels polítics però, sobretot, al llenguatge electoral i al dels missatges. Són: participació i transparència.
A quin no li hem sentit demanar, i oferir, participació de la ciutadania i transparència en les actes? Segur que els hem sentit un munt de promeses (pròpies) i exigències (als contraris).
Jo mateix he fet servir força aquestes dues paraules, i no com a polític, que no ho soc, sinó com a ciutadà, com a persona que vol oferir i tenir un compromís amb la comunitat (amb totes...). I no és d'ara això, no és cap descobriment ni cap cop que m'hagi donat al cap un bon matí, no; és exigència personal i convenciment.
Però (ja hi som amb els "peròs"), jo li dono un sentit diferent, un de més ampli, als dos conceptes.
Per a mi, parlar de participació no és, només, parlar d'assistència, de presència, d'actes temporals o momentanis. Demanar, voler, oferir, exigir participació és parlar de compromís, d'implicació en les accions. Vull participar en les accions de govern (dels governs) però no al final, ho vull des del principi, des del moment de parir les idees i les intencions. Això és posar sobre la taula el concepte de participació i de procés participatiu.
I el mateix passa quan vull parlar, demanar, exigir, sol·licitar, oferir, compartir transparència. La transparència no és només el contrari de l'opacitat, ser transparent no vol dir (només) no amagar res, bo o dolent.
Una de les accepcions de "transparent" (diccionari dixit) és: "Molt clar d'expressió, que deixa veure el sentit sense dificultat". Aquí és on vull arribar, a deixar veure el sentit sense dificultat.
Ser transparent, oferir transparència, vol dir posar sobre la taula (aquella taula d'abans) més del que expressa el titular, és no quedar-se la informació en exclusiva, és fer partícip de tot allò que se sap, que es prepara, que es debat, que es treballa, perquè, al final, els polítics administren el que és propietat de tots. No cal esperar a tenir-ho tot tancat i lligat per oferir una primícia o una "exclusiva" de diari. Obrim la informació a tothom, al ciutadà, al propietari real de la seva parcel·la de societat, per petita que sigui.
És, ha de ser, un exercici habitual, fàcil i positiu. Demanem, al mateix temps que l'oferim, la transparència total en totes les accions i informacions dels nostres polítics. Perquè al final, són nostres.