26.3.11

Habitant, contribuent, ciutadà

Ahir vaig assistir a la sessió inaugural de les 4es Jornades de la Catosfera a Granollers. Hauria de fer-ne una crònica una mica detallada, és veritat,  però és que hi va haver un concepte que va tractar en Genís Roca a la ponència inaugural que em va quedar gravat i no hi paro de donar voltes: habitant vs contribuent vs ciutadà.
Ja està clar que en tot poble (o ciutat) hi ha habitants, persones que hi estan censades; i també contribuents, persones que hi paguen els seus impostos, però, sobretot avui dia, tenim també un conjunt de gent que no figuren al padró ni hi paguen els seus impostos i que, realment, SÓN d'aquell poble. Pot ser gent que hi ha nascut i en aquest moment viuen (habiten i contribueixen) en un altre lloc, per exemple, però s'estimen i se senten ciutadans del seu poble d'origen. I voldríen fer coses per ell. I el poble té necessitat també d'ells. O potser és gent nova que encara té lligams en altres contrades. O gent que hi ha estat un temps.... de pas.
Hem de trobar una manera d'integrar o de reintegrar aquesta ciutadania, vital, entregada i necessària, als nostres pobles i les nostres ciutats.
Un bon tema de reflexió.