19.6.09

Festa Major: La crisi la paguen els músics

Ja he explicat alguna altra vegada que uns dels actes principals de la Festa Major (petita) de Calella consisteix en un seguit de sopars al carrer que es fan en diversos llocs del poble (perdó, ciutat), i que, a més, acaben amb una mica de ballaruca a càrrec d'algun grup de major o menor envergadura segons el nivell de convocatòria que ténen aquests sopars.
Segons tinc entès, fin ara, aquest apartat de la música era finançat per l'Ajuntament, però aquest any, i per culpa de la crisi, es va retirar la subvenció, encara que al final sí que es va atorgar una petita quantitat a cada veïnat perquè fos ell el que es cuidés d'organitzar la vetllada.
Com cada any, després de sopar vaig fer una volta per alguns d'aquests sopars i el resultat va ser decebedor. Allà on l'any passat hi havia un grup de 6 o 7 components ara hi havia un organista i una cantant. On el grup era de 3, ara era un teclista sol. En un altre una disco-mòbil...
Qui hi havia sortit perdent eren els músics, era la música en viu, era tothom...
Però entre tots els balls, el que em va aribar a tocar la moral va ser el del carrer Sagnier. Allà hi havia un cantant que ni intentava dissimular al darrera d'un teclat que no tocava. Tenia, presidint l'escenari, un aparell (no sé com es diu) amb tota la música gravada, tota, des de la primera nota a l'última, i ell anava prement el botó abans de començar cada cançó, sense amagar-se de res, fins i tot orgullós n'estava d'aquella orquestra enllaunada. Això sí, l'acompanyaven dos percussionistes, dos. Ja em diràs per què, si el ritme també estava tot gravat.
A veure si de cara a l'any que ve intentem recuperar la música en viu. Potser hauríen de ser menys grups, però la qualitat s'ho val.
En tornarem a parlar d'aquí un any.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

com a calallenc, calallut, i deixant a part el k'em aixin clasificat, en llarc de la meva existencia , alla on he viscut sempre,( bruguera) no cal k'et disculpis xr poble o ciutat, crec k, ja fa temps, kls directius del ajuntament, kn nat pasant en une colle dànys, ens hat vengt akell poble, a cambi de periferics,per no dir barriada de BCN

Jordi Sitjà ha dit...

Saps que es va parlar les associacions per fer els tots els sopars al passeig de mar i així poder portar una molt bon orquestra? Les associacions van dir que no. Referent a les subvencions, s’han retirar o s’han reduït en la mateixa proporció que el pressupost de la regidoria?

vilapou ha dit...

Ostres Anònim, no és més difícil escriure "així" que "normal"? (és broma...)
La veritat és que jo diria que sí que es cuiden d'aquest poble, però de vegades perden les referències entre el que convé a la Casa Gran i el que ens convindria a tots. I en això sí que hi ténen responsabilitat...
Jordi, fer un únic gran sopar no sé si és la millor solució, perquè es perderia l'encant dels sopars de veïns. Jo el que demano és que es cuidi la qualitat dels grups i s'aposti per la música en viu. Sobretot si és amb "calé" públic.
I en quant a la redució de subvencions, no tinc clar si sempre s'ha de mirar tant la proporció, i el %, i totes aquestes coses. El que (ens) interessa és la qualitat. I si en alguns casos s'ha de gastar un pèl més, doncs...

Sonia Montañola ha dit...

Mira...jo en temes de política no mi posaré!!
Però m´has tocat la fibra amb aquest comentari que has fet dels músics !!
I d´aquest ¨ músic ¨que dius vas veure al carrer Sagnier.
Si hem permets una reflexió penso que...el que la tècnica posi a favor dels músics avenços com aquest és fantàstic , sobretot per formacions molts petites o fins i tot per músics que es guanyen la vida en solitari.
Aixó sí però...!!! MÚSICS i no estafadors com aquests a qui els hauría de caure la cara de vergonya!!! Espero que els qui l´hagin contractat s´hagin avorrit com ostres ( per no dir-ho d´un altre manera ) !!

Jo fa 20 anys que compagino la meva feina a la ràdio amb la de músic ( actualment cantant ) i t´haig de dir que la meva formació s´alimenta dels avenços de la tècnica. Aixó sí !! Ben usada que és com ha de ser i per músics professionals.
El futur tecnològic , en el cas dels músics , només a de ser una ajuda . Mai ...les seves mans!!

vilapou ha dit...

Sònia, tens tota la raó en quant a l'us de la tecnologia en el món de la música.
Però aquests "karaokes" per estalviar uns quants euros (o no, que potser era més car i tot) no haurien de competir amb la música en viu. Esperem que se n'adonin de cara a l'any que ve.