17.8.11

Un cartell, els Manel i l'efecte viral

El dissabte passat vaig publicar un comentari al Facebook referent a la presentació del cartell anunciador de la Fira de Calella d'enguany. No entraré ara a discutir si el "to" era prou políticament correcte o no, però, en tot cas, va provocar unes reaccions entre les que n'hi havia de dos membres de l'equip de govern de la ciutat. Suposo (i espero) que la polèmica com a tal es quedi aquí, tot i que n'hi havia un, de comentari, que contenia afirmacions gratuïtes i incertes....
Del que jo em queixava, al Facebook i al meu bloc, era de no haver aprofitat la força i l'efecte conjunt de les xarxes socials i de la comunicació habitual i tradicional. L'Ajuntament de Calella s'ha obert recentment a Facebook i a Twitter amb un llançament realment digne i engrescador, en el bon camí, vaja, i d'això és el que jo creia, i crec, que se n'havia de treure profit. Les xarxes socials són immediatesa i la notícia piulada ara mateix, demà ja serà història o serà al paper... massa tard.
Donar a conèixer l'esmentat cartell al mateix temps amb un acte públic, la ràdio i la televisió, la pàgina web de l'Ajuntament, la de la Fira i les aplicacions 2.0, tot això té una projecció grandíssima. I si aquí hi sumem un efecte "viral" de compartir la imatge i la publicació, amb més o menys complicitat, aleshores lograrem la difusió desitjada.
Tot això sempre es pot discutir, els criteris i les valoracions són diverses i les línies a seguir les marca qui mana, però hi ha una tendència cap on va la comunicació 2.0 que no es pot deixar de banda.
I avui, a Calella (a la Calella 2.0) n'estem vivint l'exemple més clar d'això que dic (i crec). Aquest matí s'ha fet l'anunci "oficial" de la presència dels Manel a la propera Festa Major (dissabte 24 de setembre, a les 22,00h a l'envelat de la platja). Amb 3 hores ja he comptat 10 enllaços referents a la notícia, o compartint-la, i un mínim de 20 comentaris... Números canten.
La teoria i la pràctica ens marquen els resultats, això és un fet, com també ho és que posar a la xarxa (i a dalt de tot) l'activitat de tot un municipi, tant lúdica com oficial o administrativa, no és una tasca instantània, i, sobretot, perquè internet, les xarxes socials i la tecnologia varien d'avui a demà. Però per això mateix, perquè aquest nou món és evolució contínua, no ens podem perdre ens discussions bizantines o ofenses polítiques de poc gruix.
I aquí estem, pel que s'hagi de menester...