24.8.11

Regeneració i participació

Ahir, al Ple del Congrés espanyol, es va donar a conèixer una proposta... Bé, més que una proposta va ser l'acord entre PSOE i PP de modificar la Constitució (espanyola) per introduir-hi un límit al dèficit públic. I aquest acord, a més, ja preveu que no serà necessària la seva ratificació mitjançant un referèndum.
Passades poques hores ja s'havíen recollit a la xarxa més de 10.000 signatures per demanar que l'aprovació o no de la modificació fos via consulta a la ciutadania. (En el moment que escric això les signatures són ja 44.314).
I al mateix temps que passava això, apareixia a Twitter un hashtag, #yoquierovotar, que es situava ràpidament a les primeres posicions dels rànquings d'usuaris. Etiqueta que va ser contestada també des de casa nostra amb una altra, #jovullvotaradeuespanya.
El que és important és que tanta gent s'hagi mobilitzat demanant una participació directa en una modificació legislativa, sense conèixer encara ni la lletra d'aquesta reforma.
Què ha fet que milers de persones s'expressin en favor de la participació ciutadana? Què ha variat darrerament?
Probablement, a part del cansament, segur, el moviment d'indignació general del 15-M hi té molt a veure. Un moviment o una contestació a una política clàssica i tradicional que es nega, reiteradament, a variar la seva manera de funcionar. La clàssica frase "hem pres nota del que han dit els ciutadans..." s'ha repetit tantes vegades inútilment que ja comença a cansar.
Res, repeteixo, res canvia. No hi ha cap indici que la política i els polítics obrin els seus mètodes a l'opinió i a la participació dels ciutadans, els seus votants.
Han passat eleccions, massa properes potser per reconèixer variacions (?), i se n'acosten unes altres per al 20N. Es veu a venir alguna diferència? Han sorgit nous noms? S'han retirat els clàssics? Apareixen noves propostes? El moviment del 15M ha donat algun resultat? Massa preguntes....
Probablement els primers canvis havien d'haver arribat a les Municipals, però molt em temo que ja hem fet tard. No n'aprendrem? Ho hem de deixar per d'aquí quatre anys més? O algú s'atrevirà a anar canviant coses?
Sóc escèptic, ho he de dir, però no desconfio encara del moviment ciutadà. Ja ho veurem....