28.8.14

Fira i Festa Major a 70.000€/dia

Aquesta setmana s'han presentat la Festa Major i la Fira de Calella 2014. Seran cinc dies, del divendres 19 al dimarts 23 de setembre, plens d'activitats, d'emocions, de país, de ciutat: serà una Fira a flor de pell i una Festa Major farcida de moments de felicitats, com es deia en aquella presentació.
I aquests dos esdeveniments tenen uns pressupostos d'uns 156.000€ i 200.000€ respectivament, és a dir 356.000€ a repartir entre cinc dies. La veritat és que les xifres no varien gaire dels darrers anys (ja el 2012 vaig escriure aquest post) però aquest 2014, a vuit mesos de les eleccions municipals, ja estava clar que no hi hauria cap mena de restricció. Fins i tot potser hem d'estar contents que no s'hagi llençat més encara la casa per la finestra.
Per fer una mica de comparativa o per agafar alguna referència, podem dir que aquests pressupostos representen que des del govern de l'Ajuntament de Calella s'ha programat una despesa d'uns 70,000€ diaris, una mica més d' 11.000.000 de pessetes, de divendres a dimarts, cada dia. Pràcticament mig milió de pessetes cada hora, dia i nit....
Si considerem que el Pressupost Municipal 2014 és de 18.789.185€, això representa 51.477€ cada dia de l'any. Durant els dies de Fira i Festa Major es gastarà més en actes que no pas en tota la previsió pressupostària del municipi sencer.
No crec que sigui una qüestió de reduir més o menys els programes respectius sinó del model de ciutat i lleure que volem. Algú creu que no es podrien fer unes festes prou lluïdes si només es gastessin, per exemple, 8 milions de pessetes cada dia? Em sembla que sí, i això suposaria 90.000€ més que podrien anar a Serveis Socials, Ensenyament, Joventut o a lluitar per la disminució de l'atur (no a imatge, publicitat o promoció sectorialitzada). I amb unes festes de 266.000€.
I amb tot això, segur que tampoc sabrem quina és la previsió d'ingressos ni quin serà el resultat final. Aquestes dades no es donen mai o, en tot cas, no es publiquen mai. La transparència, de què tant es presumeix, va força més enllà que complir un llistat de 85 punts d'una generalitat més que discutible. Si de la informació accessible que proporciona el govern local no som capaços de saber quant ens costen les festes, les campanyes o quin és l'estat actualitzat de l'economia local, poca cosa tenim.
La cultura, i les festes inclouen un grapat d'expressions culturals, no ha de donar beneficis econòmics, no cal, però el segell que ha de marcar els seus pressupostos és el de la lògica, la sostenibilitat econòmica i la contenció, sobretot en aquests anys que estem vivint.
Cada any s'acostuma a proposar, des d'un sector o altre, que caldria replantejar el sentit de la Fira, o el seu plantejament econòmic, però per més anys que passin, el debat no passa d'aquí i els partits de l'oposició (probablement pensant que el dia que governin seran ells els protagonistes d'aquell aparador) aparquen la qüestió després de passar-hi de puntetes.
La política actual està canviant i el municipi és el primer espai que ha de notar que el debat i la participació dels ciutadans són qui han de protagonitzar els grans esdeveniments locals.